Duminica, 01 Mai 2011 10:01

Povestea lui Buddha

Scris de  Pusa Hack
Acorda o nota articolului
(19 Voturi)

Buddha, omul inzestrat cu o veritabila forta a spiritului, cu o perspectiva clara asupra vietii si cu o bunatate universala, nelimitata, s-a nascut in nordul Indiei, acum mai bine de doua mii cinci sute de ani, sub numele Siddartha Gautama. Astazi, statuetele care il reprezinta pe Buddha se numara printre obiectele decorative orientale cele mai indragite si mai incarcate de simbolism. Intrand in lumea Exotique, puteti alege dintr-o gama larga de reprezentari ale lui Buddha, adaptate ambiantei pe care doriti sa o creati in casa dumneavoastra.

Legenda spune ca, desi era de origine nobila si traia inconjurat de lux si bunastare, Siddharta Gautama era profund nemultumit, incat, intr-o noapte, pe cand avea 30 de ani, a fugit din palatul sau. In legendele budhiste se vorbeste despre o criza spirituala, pe care Siddharta a traversat-o cand a avut asa-numitele viziuni (patru la numar), care marcheaza inceputul drumului spiritual al viitorului Buddha.
Intr-o dimineata, pe cand se plimba in oras, Siddharta a avut prima viziune: un batran. Potrivit traditiei, nu mai vazuse niciodata pana in acel moment un om batran, traind, mai mult sau mai putin, inchis in palatul sau si nefiind atent la cei din jur. Insa, uneori, vedem lucrurile pe care le cunoastem deja ca si cum le-am vedea pentru prima data. Poate ca aceasta experienta a trait-o si Siddharta, care a inceput sa-si puna intrebari: de ce e acest om atat de slab, cum a ajuns asa... A inteles ca, mai devreme sau mai tarziu, va ajunge si el sa fie batran. Impovarat de gandul ca tineretea este trecatoare, Siddharta s-a intors in somptuosul sau palat.
A doua viziune a fost cea a suferintei umane. Siddharta a inteles ca toti oamenii sunt bolnavi si ca si el, la un moment dat, putea sa fie lovit de boala. A treia viziune a fost cea a unui cadavru care era transportat catre locul unde urma sa fie incinerat. A inteles astfel ca moartea nu cruta pe nimeni, nici pe cei bogati si nici pe cei saraci. Cautand raspunsuri la toate intrebarile sale, Siddharta a avut cea de-a patra viziune, in care i-a aparut un sadhu, un om considerat sfant in India. Gandindu-se ca poate aceasta este calea pe care trebuie sa o urmeze, viitorul Buddha renunta la viata bogata de pana atunci, adoptand o existenta ascetica.
Ajuns la marginea regatului, si-a taiat parul si barba si a schimbat vesmintele scumpe cu haina traditionala a ascetilor calatori. La inceput, Siddharta a fost indrumat de maestrii spirituali ai epocii sale, apoi si-a creat, impreuna cu cinci discipoli, un grup propriu. A dobandit un renume deosebit prin viata sa austera, insa, dupa sase ani, Siddharta a ajuns la concluzia ca era inca departe de adevarata intelegere a conditiei umane.
Manat de dorinta de a aprofunda cunoasterea firii omenesti, Siddharta se desparte de discipolii sai si se retrage in singuratate, dedicandu-se meditatiei si dezvoltarii puterii de concentrare. Intr-o noapte de mai cu luna plina, pe cand era absorbit in contemplatie la umbra smochinului Bodhi, devenit arborele sacru din budhism, si-a indreptat gandurile catre aspectele fundamentale ale vietii. A avut astfel revelatia adevaratei cunoasteri si a fericirii absolute, alungand din mintea si sufletul sau lacomia, ura si ignoranta. Si-a consacrat urmatorii patruzeci si cinci de ani din viata semenilor sai, din dorinta de a le alina suferintele si greutatile. Ceea ce numim astazi budhism nu este altceva decat mostenirea invataturilor lui Siddartha Gautama. Titlul de Buddha se traduce prin cel care intelege sau cel care s-a trezit spiritual.

Comentarii  

 
+4 #1 Felix 20-05-2011 10:10
Budismul este o religie extrem de interesanta, pe care occindentalii au descoperit-o destul de tarziu... Richard Gere este budist declarat... Si multe alte vedete. Poate asa mai aude lume de budism, vazand ca vedetele preferate il apreciaza...
Citat
 

Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus