Miercuri, 29 Iunie 2011 22:45

Cosurile nuptiale, ecou al traditiilor de nunta din China

Scris de  Pusa Hack
Acorda o nota articolului
(13 Voturi)

Cosurile de diverse forme si dimensiuni au fost si sunt in continuare larg folosite pe tot cuprinsul Chinei. Impletite din bambus si ratan sau sculptate din lemn de ulm, ele au pastrat traditiile vechilor dinastii chinezesti secole la rand. Cosurile nuptiale sunt o categorie speciala de astfel de obiecte, extrem de apreciate atat de colectionarii, cat si de amatorii de Feng Shui, datorita formelor foarte elaborate si semnificatiilor deosebite.

In traditia chineza, cererea fetei in casatorie era o datorie care ii revenea mirelui, insa prin intermediul unei petitoare. Aceasta mergea la casa tinerei, pentru a-I transmite mesajul pretendentului si pentru a se asigura de posibilitatea realizarii casatoriei. Potrivit traditiei, cu aceasta ocazie, mirele trimitea familiei alesei sale daruri si obiecte de bun augur, dispuse cu grija intr-un cos nuptial.
Cosurile nuptiale reapareau in ziua logodnei, cand obiceiul cerea ca logodnicul sa ii faca daruri viitoarei mirese. Cadourile constau atat in obiecte practice, precum vesela sau diverse tesaturi, cat si simbolice: o pereche de verighete, ca simbol al fertilitatii si boabe de lotus, aducatoare de prosperitate. In regiunea Wenzhou, din sudul Chinei, se obisnuia ca logodnicul sa ii ofere alesei sale o pereche de verighete, cu o forma asemanatoare sinogramei pentru etern, ca o garantie a longevitatii casatoriei lor. Dupa nunta, cosurile nuptiale ramaneau in casa mirilor, servind pentru diferite sarcini domestice sau ca obiecte de decor.
Rosu este culoarea dominanta a cosurilor nuptiale chinezesti. Asociat iubirii, bucuriei si prosperitatii, rosul persista inca la diverse niveluri in ritualurile traditionale nuptiale chinezesti. In traditia chineza, in ziua celebrarii casatoriei, mirii erau imbracati in haine rosii, minutios brodate. Expertii Feng Shui spun ca rosu atrage bucurie, putere si faima, iar pastrarea unui cos nuptial in casa creeaza energie pozitiva si stimuleaza norocul.
Asemenea cosurilor de uz general, galetilor (pentru apa, orez, ceai sau mancare), butoiaselor (stranse in cercuri metalice, simple, pictate sau cu caligrafii chinezesti sculptate), cosurile nuptiale din colectia Exotique sunt in mare parte reconditionate de artizani chinezi ce duc mai departe traditia, in ateliere dotate la fel ca acum 100 de ani.

Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Despre Exotique Cosurile nuptiale, ecou al traditiilor de nunta din China