Luni, 23 Ianuarie 2012 12:30

Invitatie in bucataria indiana

Scris de  Pusa Hack
Acorda o nota articolului
(9 Voturi)

In ultimii zece ani, afacerea de care ma ocup mi-a purtat pasii prin fascinantul Orient, in tari precum India, Indonezia, Malaezia sau Bali. Din fiecare calatorie ma intorc in tara cu piese de mobilier si decoratiuni interioare unicat, realizate cu migala de catre artizanii locali, minunate obiecte inzestrate cu vibratie si semnificatie. Am invatat sa-mi rezerv timp pentru minte, trup si suflet, asa ca, pentru mine, fiecare noua aventura exotica este si o excelenta ocazie de a descoperi aspectele ce tin de cultura, istoria si traditiile proprii spatiilor geografice pe care le vizitez. Iar bucataria traditionala nu face nici ea exceptie! Bucataria indiana este astazi din ce in ce mai apreciata de occidentali, care ii descopera cu placere aromele, culorile calde si varietatea de condimente.
Celebra in lumea intreaga datorita varietatii de preparate si gustului lor unic, bucataria indiana reuneste influente istorice si chiar religioase, fiind extrem de diversa de la regiune la regiune. De la zapezile eterne din Casmir, regiune vestita pentru mirodeniile ei fine, la apele de topaz ale Oceanului Indian, diferentele climatice permit ca pe teritoriul Indiei sa existe o diversitate agricola cu totul exceptionala. In provincia Casmir, preparatele culinare contin amestecuri subtile de condimente, dintre care sofranul este cel mai valoros. Unele mirodenii sunt folosite pentru gustul lor inconfundabil, altele pentru aromele pe care le degaja sub efectul caldurii. In tinutul Kerala, regiune de coasta, cu vegetatie luxurianta, din meniurile traditionale nu lipseste pestele asezonat cu curry si lapte de cocos. In nemiloasele deserturi ale Rajasthanului, alimentele de baza sunt meiul si porumbul. Bengalul este singura regiune din India unde mesele sunt alcatuite din feluri de mancare servite separat, intr-o anumita ordine.

India este una dintre tarile cu traditie indelungata in arta pregatirii mancarurilor. In timpul dinastiei Mogulilor, arta culinara a fost ridicata la rang de veritabila stiinta alchimica, secretul celor mai bune retete fiind pastrat cu sfintenie de bucatari iscusiti. Secretul bucatariei indiene in ansamblu consta in imbinarea echilibrata a ierburilor si a mirodeniilor, dar si in asortarea fericita a diverselor feluri de mancare. Printre ingredientele de baza ale mancarurilor indiene se numara legumele, lintea si orezul, aliment aproape nelipsit de la mesele traditionale.

In elaborarea retetelor, maestrii bucatari indieni tin intotdeauna cont de proprietatile medicinale ale mirodeniilor, asa cum au fost ele enuntate inca de acum 3.500 de ani, in textele vedice. In amestec cu laptele cald, curcuma este un antiseptic puternic, care previne infectiile si leziunile interne. Ghimbirul maruntit si amestecat cu miere trateaza tusea, cuisoarele atenueaza durerile de dinti, in timp ce usturoiul diminueaza actiunea nociva a toxinelor din organism.
O experienta cu totul deosebita, care a reprezentat un pas important in dezvoltarea mea personala si care m-a ajutat sa-mi schimb stilul de viata, am trait-o in urma cu patru ani, in India, in Kerala. Daca vreodata veti ajunge in Kerala, stat de pe coasta de sud-vest a Indiei, nu ezitati sa faceti o oprire si la Somatheeram Resort, unde va veti bucura de binefacerile terapiilor ayurvedice traditionale intr-un cadru natural de vis, ideal pentru linistirea mintii si reintinerirea spiritului. Insa despre Ayurveda si principiile sale pentru o viata sanatoasa vom mai avea ocazia sa vorbim...

Incepand de-acum va invit sa va rasfatati gatind cate o reteta exotica pe care o sa vi-o prezint, luna de luna, in revista Secretele bucatariei.

Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus