Vineri, 06 Aprilie 2012 14:50

Incursiune intr-un paradis natural si gastronomic: Indonezia

Scris de  Pusa Hack
Acorda o nota articolului
(6 Voturi)

Cu cele 17.000 de insule ce se intind intre Asia si Oceanul Pacific, Indonezia este cel mai mare arhipelag din lume. Secole de-a randul, Indonezia a fost sinonima cu prosperitatea si opulenta, strainii fiind atrasi atat de imbatatoarele arome de santal, cat si de rezervele naturale ce pareau inepuizabile, de cultura, religia, obiceiurile si, nu in ultimul rand, de bucataria traditionala. Pentru occidentalii in cautare de aventuri pe taramuri exotice, Indonezia este un amalgam fascinant de culturi misterioase, iar superbele insule, precum Bali, reprezinta destinatii cu adevarat de vis.

Indonezia se intinde pe aproape 5.000 de km, din punctul cel mai nordic al insulei Sumatra, situata in vest, pana in estul extrem din Irian Jaya. Arhipelagul este impartit in 30 de provincii si are capitala la Jakarta. Climatul este ecuatorial, cu doua anotimpuri, unul cald, secetos, si unul umed, ploios. Daca ajungeti in Indonezia in timpul sezonului ploios, nu va lasati descurajati: dupa ploaie, veti putea sa admirati natura luxurianta in toata splendoarea ei si sa va rasfatati ochii si sufletul cu o paleta de culori unica. Se spune ca flora de aici ar fi cea mai variata din Asia. Pe langa speciile de orhidee deja celebre, Indonezia ofera multe alte flori rare, printre care si raflesia, cea mai mare floare din lume. Arhipelagul indonezian numara nu mai putin de 500 de vulcani, dintre care peste 100 sunt activi. Datorita lor, solul este deosebit de fertil, iar in unele regiuni, de exemplu in Java sau Bali, in acelasi an pot fi doua recolte de orez. 
Bali, supranumita si Insula Zeilor, este un mic paradis, unde, la fiecare pas, descoperi lucruri minunate. Cu o cultura unica si localnici primitori si amabili, Bali atrage, anual, peste un milion de turisti. In ciuda afluxului masiv de occidentali din ultimii treizeci de ani, locuitorii au ramas fideli religiei si traditiilor milenare. Balinezii sunt, in majoritate, hindusi, insa vechile credinte animiste persista. Traiesc in stransa comuniune cu natura, multe altare si temple fiind construite fie langa un copac, pe malul unui rau sau la o rascruce, pentru a tine departe spiritele malefice. Viata de zi cu zi este animata de diverse ceremonii, ritualuri si sarbatori, la care localnicii ii invita calduros pe turisti sa ia parte. Daca ajungeti in Bali, nu ezitati sa asistati la un spectacol de dansuri si muzica traditionale sau la o sceneta cu marionete. Fara sa fie idilice, plajele din Bali sunt interesante si datorita nisipului vulcanic de culoare gri. Ca turist, ai de ales intre activitati precum scufundari, surf, rafting sau jet-ski. Pentru relaxare deplina, va puteti orienta catre statiunile balneare. De departe, cel mai bun mijloc pentru a descoperi frumusetea insulei si pentru a intra in contact cu localnicii sunt plimbarile. Daca sunteti o fire sportiva, puteti urca pe muntele Batur sau pe muntele Agung, unde veti simti ca insula Bali este la picioarele voastre.

Pentru pasionatii de decoratiuni si obiecte exotice, Bali este destinatia ideala. Regiunea este celebra pentru obiectele artizanale originale, dar si pentru multe alte articole, de la bijuterii la imbracaminte si diverse accesorii, precum posetele lucrate manual si esarfele in culori vii.
Una dintre atractiile Indoneziei o reprezinta bucataria traditionala, considerata printre cele mai bune din lume. Varietatea culinara este incredibila, insulele intrecandu-se in a oferi turistilor preparate delicioase si... sanatoase. Pe parcursul istoriei, in bucataria indoneziana au patruns influente chineze, indiene, portugheze, olandeze si engleze. Fiecare fel de mancare este atent pregatit, pentru a respecta echilibrul intre sarat, dulce si acru. Preparatele crocante sunt asezonate cu sosuri dulci, pe baza de lapte din nuca de cocos.
Ca peste tot in Asia, orezul si pestele sunt alimente de baza, iar felul de mancare national este asa-numitul nasi goreng (orez prajit, cu oua, mici bucati de carne sau creveti, si legume). Condimentele, mai ales curry si sambal (condiment pe baza de ardei iute), joaca un rol important in pregatirea retetelor. Printre specialitati se numara lontong (cuburi de orez, gatite la aburi si servite in frunze de bananier), sate (frigarui de pui, peste sau porc, prajite pe carbuni incinsi si asezonate cu sos de arahide sau de soia) sau gado gado, deliciul vegetarienilor (salata de legume gatite, uneori foarte condimentata, care se serveste cu sos de arahide). Peste tot in Indonezia veti intalni bucataria padang, denumita astfel dupa un oras din insula Sumatra. Este echivalentul indonezian al fast-food-urilor occidentale. In traditia indoneziana nu exista conceptul de "desert", asa cum il cunoastem noi. Dupa masa, indonezienii obisnuiesc sa manance fructe, printre cele mai apreciate numarandu-se mango si papaya.

Pe strazile din Bali puteti intalni asa-numitele kaki lima, tonete din care vanzatori ambulanti imbie turistii cu specialitati locale la preturi foarte mici. Warung, restaurantele traditionale din Bali, sunt, inainte de orice, locul predilect de intalnire al balinezilor, pentru o cafea sau o masa ieftina. In zonele foarte frecventate de turisti exista insa si restaurante in care se servesc preparate occidentale. La capitolul bauturi, printre cele mai raspandite sunt ceaiul de ghimbir proaspat, lime squash (o bautura asemanatoare cu limonada occidentala, preparata cu lamaie verde, apa minerala si sirop), sucurile de fructe proaspete (avocado, ananas, mango) si bintang (berea nationala).

Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus