Duminica, 03 Iunie 2012 18:05

In Mexic, pe urmele mayasilor

Scris de  Pusa Hack
Acorda o nota articolului
(6 Voturi)

In aceasta primavara, am avut bucuria sa petrec o perioada mai lunga in Mexic, o tara incarcata de istorie si cultura. O calatorie de vis, intr-un spatiu geografic spectaculos, ce poarta amprenta milenara a civilizatiei mayase.

Chichen Itza era, probabil, cel mai important centru religios din Peninsula Yucatan in perioada precolumbiana. Astazi este unul dintre cele mai vizitate situri arheologice din regiune, situat intre orasele Valladolid si Mérida. Edificiul cel mai spectaculos este milenara Piramida Kukulkan, capodopera a arhitecturii mesoamericane, inclusa in Patrimoniul mondial UNESCO si considerata una dintre cele 7 minuni ale Lumii. Piramida in trepte, inalta de 24 de metri, este un templu inchinat zeului Kukulkan – Sarpele cu pene. Echinoctiul de primavara (20 martie) m-a prins aici, la Chichen Itza, unde se spune ca are loc un fenomen natural unic ce atrage, anual, mii de vizitatori. Este vorba despre coborarea simbolica a zeului Kukulkan sub forma unui joc spectaculos de lumini si umbre pe balustrada vestica a fatadei dinspre nord a piramidei. Tot pe fatada dinspre nord, ecoul care se produce la o bataie din palme se spune ca reproduce tipatul pasarii mitologice Quetzal, simbolul fortei creatoare.


La doar o ora distanta de Playa del Carmen se afla ruinele mayase de la Tulum, o cetate cu o asezare spectaculoasa, pe tarmul Marii Caraibelor. Tulum este printre ultimele cetati construite si locuite de mayasi. A ajuns la apogeul dezvoltarii intre secolele XIII si XV si a rezistat inca 70 de ani dupa ce Mexicul a fost ocupat de spanioli. Fost port comercial, cetatea de la Tulum este inconjurata de un zid de piatra, de la care ii provine numele actual (Tulum inseamna zid), numele initial fiind Zama (Cetatea rasaritului). Constructiile cele mai importante sunt El Castillo, punctul cel mai inalt al cetatii, El Templo del Dios Descendente si Templul decorat cu fresce.

Un alt obiectiv din itinerariul meu prin Mexic a fost parcul tematic Xcaret, un loc minunat in care se imbina frumusetea naturii si bogatia culturala a tarii. Situat pe coasta Peninsulei Yucatan, la 45 de minute de Cancun, Xcaret a functionat in era precolumbiana ca port, fiind un important centru comercial al civilizatiei mayase. Pe langa unele dintre cele mai interesante ramasite ale structurilor originale, parcul include atractii naturale unice, cum sunt raul ce trece prin fascinanta asezare mayasa, acvariul cu recife de corali sau gradina de orhidee specifice regiunii. Xcaret are o laguna in care se pot face scufundari si se poate inota alaturi de delfini. Tot aici pot fi vizitate un pavilion al pasarilor exotice, un pavilion al fluturilor, o pestera a liliecilor, o insula a jaguarilor, un adapost de cerbi si multe altele. Printre atractiile culturale se numara capela Sfantul Francisc din Assisi, cimitirul mexican si replica unui sat mayas, in care urmasi ai civilizatiei Maya pot fi admirati lucrand obiecte de artizanat. Turistii sunt invitati sa ia parte la spectacole de echitatie, partide de fotbal mesoamerican, spectacole de dansuri prehispanice. Alte demonstratii de traditii mexicane includ Ziua Mortului si asa-numita Travesia Sagrada Maya, un ritual anual ce aminteste de pelerinajul in care mayasii traversau marea, de la Xcaret la Cozumel, ca sa aduca omagiu lui Ix Chel, Zeita Lunii.

Pasii m-au purtat si pe la Coba, cel mai mare oras Maya precolumbian, cu o suprafata de aproape 80 kilometri patrati. Este situat in sud-estul Mexicului, in statul Quintana Roo, la aproximativ 40 de kilometri vest de Marea Caraibelor si la 90 de kilometri de Chichen Itza, cea mai puternica cetate Maya in jurul anului 1.000. La apogeul civilizatiei Maya, se estimeaza ca orasul Coba ar fi avut peste 50.000 de locuitori. La ultimul recensamant, in 2010, s-a raportat o populatie de doar 1.278 de suflete, a caror indeletnicire principala este agricultura... iar, mai nou, turismul. Asa cum arata dovezile arheologice, Coba a fost fondat intre anii 100 i.Hr. si 100 d.Hr. Datorita cresterii semnificative a populatiei, Coba s-a extins, devenind unul dintre cele mai puternice orase din Peninsula Yucatan. Ca destinatie turistica, orasul s-a dezvoltat dupa 1980, cand a fost deschis un nou drum de acces si a fost data in folosinta o linie de autobuz. Unul din principalele puncte de atractie este stravechea Piramida Nochoch Mul (Dealul inalt), cea mai inalta piramida din Yucatan. Cei 42 de metri inaltime pot fi parcursi urcand 120 de trepte. Magnifica panorama merita insa efortul si te face sa uiti de raul de inaltime...

Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus