Articole filtrate dupa data: Martie 2012
Marti, 20 Martie 2012 14:00

Un metabolism bun, cu ajutorul Ayurveda

In cele mai vechi tratate de medicina ayurvedica, se vorbeste despre o boala rezultata dintr-o alimentatie defectuoasa si favorizata de sedentarism, manifestata prin acumularea unei substante grase pe peretii vaselor de sange. Recunoastem, evident, una dintre cele mai vechi descrieri ale hipercolesterolemiei. Alimentatia joaca un rol major in medicina ayurvedica, in care digestia si metabolizarea eficienta a hranei sunt extrem de importante. Alimentele si plantele medicinale au proprietati care contribuie la reechilibrarea celor trei Dosha - Vata, Pitta si Kapha. De exemplu, legumele verzi, leguminoasele si carnea de vita stimuleaza Vata, forta care guverneaza procesele biologice si metabolismul, asociata elementului aer. In schimb, lactatele, nucile, carnea de pui, pestele si fructele de mare modereaza Vata. Programul terapeutic ayurvedic, individualizat, ia in calcul alegerea, modul de combinare si modul de preparare a alimentelor, adaptate fiecarui tip de Dosha.

Publicat in Stil de viata
Joi, 15 Martie 2012 09:00

O intalnire pentru trup si suflet

Imi face o deosebita placere sa va invit la o noua intalnire din seria Miercurea Exotica, miercuri, 21 martie, incepand cu ora 18.00, la ShowRoom-ul Exotique. Tema pe care v-o propun se adreseaza atat simturilor, cat si, de ce nu?, sufletului: Magia Aromelor. Vom discuta despre valoarea bioenergetica a uleiurilor eterice cu doamna doctor Angela Laur, medic dermatolog, specialist aromaterapeut si membru in Liga Aromaterapeutilor si Fitoterapeutilor de la Sankt Petersburg.

Uleiurile eterice sunt cunoscute si folosite de mai bine de sase milenii. De-a lungul istoriei, uleiurile aromatice si rasinile au fost asociate multor civilizatii si culturi. In China, de exemplu, tamaia se folosea pentru a purifica aerul si pentru a indeparta spiritele malefice, in timp ce in India, tamaia sfintea ofrandele aduse zeitatilor. La greci si la romani, uleiurile esentiale si ierburile aromate erau parte integranta din viata lor de zi cu zi. Insa, de departe, maestrii incontestabili ai aromaterapiei erau egiptenii si mesopotamienii, care ridicasera aromaterapia la rang de veritabila arta.
Prin energia pe care o degaja, uleiurile eterice ne pot ajuta sa ne echilibram energetic si sa ne imbunatatim relatia pe care o avem cu noi insine si cu tot ce ne inconjoara. Ele actioneaza nu numai la nivelul simturilor, ci si in plan spiritual. Dar despre proprietatile cu adevarat remarcabile ale uleiurilor eterice si beneficiile aromaterapiei veti afla mai multe direct de la specialistul in domeniu care va fi prezent in mijlocul nostru la seminarul Miercurea Exotica, doamna doctor Angela Laur.
Avem pregatite, ca de obicei, o tombola cu premii deosebite si multe surprize! Si, bineinteles, nu vor lipsi nici invitatii speciali. Va astept cu drag! (Foto: Stock.XCHNG)

Publicat in Despre Exotique
Luni, 05 Martie 2012 09:52

Combinarea culorilor, o adevarata arta

Pentru mine si, indraznesc sa cred, pentru toti aceia dintre dumneavoastra care ati avut acest prilej, calatoria in Orient si, in mod deosebit, in India a fost o experienta spirituala si senzoriala unica. Personal, sunt fascinata de culorile Indiei. Este o tara in care bogatia cromatica te intampina la tot pasul, fie ca ne referim, de exemplu, la Taj Mahal sau la sariurile cu o paleta de culori definitorie pentru spatiul indian. In Romania, caut sa aduc decoratiuni de bun augur, in culori specifice spatiilor geografice de provenienta, care sa ne faca viata nu doar mai frumoasa, ci, pe cat posibil, si mai sanatoasa. Cea mai recenta colectie Exotique este o veritabila sarbatoare a culorii, cromoterapia fiind, de altfel, si una dintre temele pe care le-am abordat, recent, cu ocazia intalnirilor din seria Miercurea Exotica. Un element inedit in noua colectie este chofa, decoratiune Feng Shui cu o puternica incarcatura simbolica, frumoasa si benefica, specifica Thailandei si Cambodgiei.
Este foarte important ce alegeri facem in materie de culoare, atat in vestimentatie, cat si in amenajarea de interior, pentru ca astfel activam diversele energii ale corpului. De exemplu, in aceasta perioada, sunt recomandate culorile asociate pamantului, precum bej, maro si auriu. Dar la fel de importante sunt si sunetele capabile sa atraga energia pozitiva, precum cele provocate de traditionalele cimvale din Tibet, care purifica si energizeaza spatiul.
Cromoterapia si arta combinarii culorilor a fost tema celei mai recente editii a emisiunii Decor si Stil, de pe TVR Cultural, la care Irina Irsai m-a invitat sa iau parte.

Publicat in Stil de viata

Aseara, in ShowRoom-ul Exotique a avut loc o noua intalnire din seria Miercurea Exotica. M-am bucurat sa vad ca tema pasionanta pe care v-am propus-o, Cele sase secrete antiaging, v-a adus inca o data in numar foarte mare alaturi de noi! Mai ales ca aceste sase secrete ne-au fost impartasite de un specialist in materie, psihologul si profesorul taoist Adrian Cranta.

Relaxarea, somnul, meditatia, muschiul PC (pubococcigian), nutritia si sexul, acestea sunt, in traditia taoista, cele sase elemente cheie pentru o viata implinita. Ele ne ajuta sa ne mentinem tineri, sanatosi, frumosi si plini de energie. Chiar la locul de munca, fiecare dintre noi a putut observa cum, dupa cateva minute de pauza si, eventual, dupa o gustare, suntem mai eficienti, ne putem concentra mai bine si avem rezultate net superioare in ceea ce facem. La randul ei, meditatia este cheia pentru cunoasterea de sine, fiind esentiala pentru atingerea armoniei in raport cu noi insine si cu cei din jur. Apoi, nu o data am simtit, probabil, cu totii, cum Somn usor ramane doar o formula, aproape magica, dar care, uneori, nu se concretizeaza... Seara trecuta, somnul a fost un subiect deosebit de interesant, pe care Adrian Cranta ne-a ajutat sa-l intelegem mai bine, explicandu-ne mecanismul complex al somnului, invatandu-ne cum putem remedia eventualele tulburari si vorbindu-ne despre experimente cu totul inedite legate de somn. Pe timpul unei nopti, se succed intre 4 si 6 cicluri de somn, cu durata de aproximativ 90 de minute fiecare. Un ciclu de somn este, la randul lui, alcatuit din cinci faze: patru faze de somn lent, dintre care doua de somn profund, si o faza de somn paradoxal, in timpul careia visam. Somnul profund intareste sistemul imunitar, in timp ce somnul paradoxal joaca un rol deosebit in dezvoltarea sistemului nervos si in imbunatatirea memoriei.
De la intalnirea Miercurea Exotica de aseara nu a lipsit mult asteptata tombola. Premiile au fost oferite de Planika, Decora, Corcova Roy&Damboviceanu si, bineinteles, de magazinele Exotique. Invitatul special al evenimentului, Maestrul Adrian Cranta, a oferit marele premiu: fericitul castigator va putea aprofunda cunostintele dobandite la Miercurea Exotica intr-un curs gratuit, timp de o luna, la centrul Fit for Life.
Va astept cu noi surprize si invitati deosebiti la urmatoarea intalnire Miercurea Exotica!

 

Publicat in Despre Exotique
Te afli aici: Stil de viata Articole filtrate dupa data: Martie 2012