Marti, 20 Martie 2012 14:00

Un metabolism bun, cu ajutorul Ayurveda

Scris de  Pusa Hack
Acorda o nota articolului
(8 Voturi)

In cele mai vechi tratate de medicina ayurvedica, se vorbeste despre o boala rezultata dintr-o alimentatie defectuoasa si favorizata de sedentarism, manifestata prin acumularea unei substante grase pe peretii vaselor de sange. Recunoastem, evident, una dintre cele mai vechi descrieri ale hipercolesterolemiei. Alimentatia joaca un rol major in medicina ayurvedica, in care digestia si metabolizarea eficienta a hranei sunt extrem de importante. Alimentele si plantele medicinale au proprietati care contribuie la reechilibrarea celor trei Dosha - Vata, Pitta si Kapha. De exemplu, legumele verzi, leguminoasele si carnea de vita stimuleaza Vata, forta care guverneaza procesele biologice si metabolismul, asociata elementului aer. In schimb, lactatele, nucile, carnea de pui, pestele si fructele de mare modereaza Vata. Programul terapeutic ayurvedic, individualizat, ia in calcul alegerea, modul de combinare si modul de preparare a alimentelor, adaptate fiecarui tip de Dosha.

In Ayurveda, alimentele nu sunt analizate in termeni de vitamine sau oligoelemente continute. Cheia pentru alcatuirea regimului potrivit este sa-ti cunosti bine nevoile. Ayurveda a dezvoltat o stiinta subtila a celor sase gusturi (dulce, acid, sarat, picant, amar si astringent), in care fiecare aliment natural are savoarea lui, o energie (calda sau racoroasa) si o actiune post-digestie care ii determina efectul nu numai asupra corpului, ci si asupra spiritului. Hrana devine, astfel, un mijloc eficient de tratare a diverselor afectiuni. Alimentatia ayurvedica difera destul de mult de viziunea occidentala asupra dietei echilibrate, aceeasi pentru toti si bazata pe alimente impartite in grupe. Regimul alimentar ayurvedic, care variaza de la un anotimp la altul, se stabileste tinand cont de mai multi factori, precum constitutia fizica, dezechilibrele dintr-un anumit moment sau capacitatea de digestie. Retetele Ayurveda contin fructe, legume si mirodenii astfel combinate si aromate, pentru a asigura o eficientizare a metabolismului.

In numarului din aprilie al revistei Secretele bucatariei veti descoperi, alaturi de cateva principii ayurvedice, si o reteta din bucataria indiana, pregatita de talentatii maestri bucatari de la Casa Satya.



Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Stil de viata Un metabolism bun, cu ajutorul Ayurveda